ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Τα αγωνίσματα του στίβου είναι γνωστά και σαν κλασικός αθλητισμός, μιας και τα περισσότερα έχουν ρίζες σε ενάλογα αθλήματα που διοργανώνονταν στην κλασική αρχαιότητα. Τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στην αρχαία εποχή και ιδιαίτερα στους πανελλήνιους αγώνες. Χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στους δρόμους, τα άλματα και τις ρίψεις. Υπεύθυνος φορέας παγκοσμίως για θέματα στίβου είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ενώ στην Ελλάδα τα ανάλογα θέματα διαχειρίζεται ο ΣΕΓΑΣ.
Δρόμοι

* Δρόμοι ταχύτητας (100μ. – 200μ.-400μ)
* Δρόμοι με εμπόδια (110μ – 400 ανδρών & 100μ 400μ γυναικών)
* Δρόμοι μεσαίων αποστάσεων (800μ – 1500μ)
* 3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια (στιπλ)
* Δρόμοι μεγάλων αποστάσεων (5000μ – 10000μ – μαραθώνιος: 42195μ
* Βάδην
* Σκυταλοδρομίες (4χ 100μ και 4χ 400 μ)

Άλματα

* Οριζόντια άλματα (άλμα σε μήκος και άλμα τριπλούν)
* Κάθετα άλματα (άλμα σε ύψος και άλμα επί κοντώ)

Ρίψεις

* Σφαιροβολία
* Σφυροβολία
* Ακοντισμός
* Δισκοβολία


Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΙΣΤΑ

1). Τίμησε τον Προπονητή , τον Σύλλογό σου και την Χώρα σου.

...2). Το Θάρρος , η Αρετή και η Τόλμη είναι αυτές οι αξίες όπου ….όταν σε οδηγούν…σε καταξιώνουν.

3). Μην επιθυμήσεις ποτέ , ζηλόφθονα , τα μετάλλια και τα κύπελα του συναθλητή σου. Αξία έχουν οι τιμές και η δόξα και όχι τα «μέταλλα» και οι «Περγαμηνές».

4). Μην προσπαθήσεις ποτέ με «δόλιες μεθόδους» και «απαγορευμένα σκευάσματα» να φτάσεις στην κατάκτηση των στόχων σου … γιατί ,τότε , οι «κατακτήσεις σου» θα είναι τόσο «ψεύτικες» …όσο κι «ΕΣΥ».

5). «Ήρωας» δεν είναι μόνο αυτός που αγωνίστηκε και κέρδισε την Πρώτη Θέση , αλλά …και αυτός ο οποίος δεν δείλιασε , μα το πάλεψε , ξέροντας ότι θα τερματίσει …ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ

6). Κερδισμένος δεν είναι αυτός που καταπονείται και πετυχαίνει τον στόχο του … αλλά…ΑΥΤΟΣ που πετυχαίνει όλα τα παραπάνω χωρίς να ξεχνά ποτέ …ΠΩΣ και ΜΕ ΤΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ.

7). Η «ΧΑΡΑ» και η «ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ» δεν βρίσκεται μόνο στην διασκέδαση …αλλά και μέσα στην κούραση και την καταπόνηση , αρκεί …να ξέρεις που να ψάξεις να την βρεις.

8). Η «επιτυχία» δεν βρίσκεται μέσα στην «επίτευξη των στόχων σου» …αλλά μέσα στην μεθοδευμένη εργασία , την επιμονή , την αγάπη και την θέληση , μέχρι να φτάσεις στον «τελικό σου σκοπό».

9). Η «ΝΙΚΗ» είναι , εκτός τών άλλων , μία «ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ» κατά την οποία αναδεικνύεται ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ και οι ΑΞΙΕΣ του κάθε αθλητή … ανάλογα με τον τρόπο που θα την «χειριστεί» .

10). Η «ΗΤΤΑ» είναι και αυτή μία «ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ» κατά την οποία , ο αθλητής , καλείται να αποδείξει από …ΤΙ ΚΡΑΜΑ … είναι φτιαγμένος.
Εάν είναι από «ΑΜΜΟ» …τότε θα διαλυθεί και θα χαθεί.
Εάν όμως είναι από «ΑΤΣΑΛΙ» …τότε η ήττα αυτή θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την περεταίρω αυτοβελτίωσή του και θα αναδείξει δυνάμεις που μέχρι τότε … ποτέ δεν φαντάζονταν ότι κρύβονται μέσα του.